Devin - Rautaesiripun takaa löytynyt aarre
Devinin linna - Rautaesiripun takaa löytynyt aarre.
Reilun 10 kilometrin matkan päässä Bratislavan keskustasta sijaitsee pieni Devinin kylä. Varsin paljon ihan tavallista Alppikylää muistuttava nukkumalähiö on yksi bratislavalaisten suosituimpia vierailupaikkoja. Syitä tähän seuraavassa.

Devinin linna
Alueen varsinainen "vetonaula" on Devinin linnan rauniot. Rauniona linna on sen johdosta, että tuntemattomasta syystä Napoleon päätti räjäytyttää linnan valloitusretkillään 1800-luvun lopussa.
Tällä hetkellä vanhimmat löydöt Devínin linnoituksesta ovat ylemmän paleoliittisen kauden haudat, jotka on paljastettu linnakiven luoteisjalan juurelta. Jo yläpaleoliittisen kauden lopussa linnake oli vahvasti asutettu, mutta sen aikakauden ja varhaisen pronssikauden alun kehitys on edelleen epäselvä.

Korkeuserojen johdosta linna jakautuu kolmeen osaan; ala- keski- ja ylälinnaan. Näistä ylälinnassa on kattava näyttely linnan esihistoriallisista vaiheista.
Tietojen mukaan pronssikaudella alalinnan aluetta käytettiin myös hautausmaana. Tämän on vahvistanut arkeologiset kaivaukset, joissa on löydetty muun muassa muinaisia hautakumpuja.
Myöhemmässä historiassa toisen maailmansodan jälkeinen rautaesirippu roikkui maantieteellisesti hyvin tarkasti Devinin linnan länsipuolella. Onhan linnasta matkaa Itävallan puolelle vain joitain kymmeniä kilometrejä. Alue oli eristetty tarkasti piikkilankaestein, joiden yli länteen pakenevia ihmisiä ammuttiin kuoliaaksi linnan alueelle. Näistä teoista on sittemmin pystytetty alueelle muistomerkki.

Kommunismin kukistuessa 1989 alue avattiin yleisölle ja siitä on tullut yksi Slovakian itsenäisyyden merkittävimmistä symboleista. Ennen Slovakian integroitumista yhteisvaluutta euroon, oli linnan neitsyttorniksi kutsuttu torni kuvattuna viiden Korunan kolikkoon.
Neitsyttorni
Neitsyttorni on yksi raunioiden mieleenpainuvimmista rakennelmista tuntuen ikäänkuin roikkuvan Danube-joen päällä. Vartiotorniksi valmistettu rakennelma pitää allaan yli 12 metriset luolaverkostot, joiden kautta tornia on pystytty huoltamaan.

Tornista on olemassa monenlaisia tarinoita ja legendoja muun muassa sinne teljetyistä nuorista naisista. Yksi tarinoista, joita on ainakin joiltain osin pystytty historiallisesti todistamaan kertoo linnan omistaneesta Nicholaksesta, joka rakastui toivottomasti kauniiseen Margaretiin (of Carinthia) vastoin tämän vanhempien tahtoa. Hääpäiväksi sovittuna päivänä carinthialaiset onnistuivat huijata itsensä linnaan sisään. Nicholas pakeni torniin tulevan vaimonsa kanssa, mutta sai surmansa taistelussa.

Nicholaksen kuoleman johdosta Margaret päätyi heittäytymään tornin huipulta alas Danube-jokeen. Tämän johdosta tornia alettiin kutsua neitotorniksi ja myöhemmin neitsyttorniksi.
Luonnonpuisto ja vuoristo
Rauniot sijaitsevat yli 200 metriä korkean mäen päällä Danube ja Morava jokien liittymäpaikassa. Aivan vieressä aukeaa pikku Karpaattien vuoret ja kauempana siintää Alpit. Paikka on siis ilman raunioitakin todella näkemisen arvoinen ja siksi paikallisten keskuudessa suosittu alue viettää kesäpäiviä picnikillä tai vaellellen luonnonpuistossa.

Moravan pyörätie kulkee Tonavan varrella linnan alla ja edelleen Moravan yläpuolella vuosikymmeniä koskemattomissa maisemissa. Devínin kylän yläpuolella Bratislavan korkein kukkula on risteävä useiden reittimerkittyjen polkujen kautta.

Tämä kannattaa ehdottomasti varata päiväretkikohteeksi Bratislavan matkalle, varata hyvät jalkineet mukaan ja vaellella päivä Devinin kauniissa maisemissa. Pääsymaksu linnalle maksaa 6 euroa.