Kaunas - Viinapiru ja -tehdas.

27.04.2022

Toisinaan vierailtavat kohteet tuntuvat tarjoavan aasinsiltoja aivan väkisin. Kaunas heittää eteen viekkaan, sanoisinko jopa paholaismaisen viettelyksen. Kaupungissa sijaitsee nimittäin maailman ainoa paholaismuseo sekä Baltian suurin vodkatehdas. Kurkistetaanpas siis hetki tähän suuntaan ja ihmetellään, mikä se paljon puhuttu viinapiru oikein on.

Paholaismuseo

Liettualainen maalari, professori ja pedagogi Anatas Zmuidzinavicius oli valmistautumassa liettualaisen taiteen näyttelyyn 1907, kun hän sai muualta tulleelta vieraalta lahjaksi paholaisfiguurin. Zmuidzinavicius haltioitui käytännössä rihkamaa olleen lahjan yksityiskohdista ja paholaisia esittävän taiteen mytologiasta.

Hänet tunnettiin varsin huumorintajuisena miehenä ja hän itse perusteli paholaisfiguuriharrastustaan seuraavasti:

"Ihmiset tarvitsevat synkkiä asioita, koska ilman pimeää ei voi olla valoa. Mitä enemmän paholaisia ja pimeyttä elämässämme kohtaamme, sen kirkkaampia ovat elämämme valoisat hetket".

Hänen tavoitteenaan oli kerätä kolmetoista tusinaa paholaisfiguuria, eli 169 paholaista. Hänen ystävänsä ja oppilaansa, joille hän aiheesta kertoi alkoivat tuoda hänelle matkoiltaan löytämiään paholaisia. Niinpä kokoelma kasvoi 260 paholaisen kokoiseksi. Käytännössä kaikki paholaiset ovat lahjoitettuja, eli professori Zmuidzinavicius ei ostanut itse kokoelmansa sisältöä.

Hän teki niistä pienimuotoisen näyttelyn kotinsa yhteyteen ja esitteli sitä kernaasti kävijöille. Hän kuoli 1966 kunnioitettavassa 90-vuoden iässä testamentaten kokoelmansa valtiolle sillä ehdolla, että siitä tehtäisiin hänen nimeään kantava kokoelma.

Hyvin nopeasti kansankielessä museon nimi taipui yksinkertaisesti muotoon Paholaismuseo ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Samoin jatkui lahjoitettujen paholaisfiguurien virta. 1983 suuren kävijämäärän johdosta museo oli pakko laajentaa professorin kotitalosta uusiin, vain paholaisille pyhitettyihin tiloihin. Näissä tiloissa on tänä päivänä nähtävillä yli 3000 vihtahousua, pirua ja belsebuubia.

Pirulliset bileet

Eri maiden kansantarusto on täynnä tarinoita ihmisen ja paholaisen kanssakäymisestä. Voidaan ylimalkaan todeta, että se on aina ollut haastavaa. Paholaista on kuvattu myös hyvin eri tavoin; liettualaisessa tarustossa paholainen on laiska ja suorastaan jopa tyhmä, mutta hyvin voimakas hahmo, jota ihmiset yrittävät huijata.

Paholaisella on ollut aina yhtymäkohtia muutamiin ammatteihin. Erityisesti tulen lieskojen kanssa työskennelleiden seppien väitettiin olevan läheisissä väleissä sarvipään kanssa. Liettuassa elää vielä tänäkin päivänä usko, että paholaiset kerääntyvät juhlimaan tuulimyllyille puolen yön aikaan ja siksi ne ovat paikkoja, joita tulee visusti välttää yöaikana. Laajalti on myös tiedossa, että paholainen tekee tuulen, joka liikuttaa tuulimyllyjen rattaita. Siksi rikkaimpia mylläreitä oli syytä vähintäänkin pitää silmällä.

Yhteneväistä on usko siihen, että paholainen viekottelee ihmistä hauskanpidolla ja herkuilla. Valitettavasti näyttely ei kuitenkaan anna vastausta itseäni vaivanneeseen kysymykseen siitä, että miksi paholaishahmot ovat säännön mukaisesti hoikkia, vaikka tyrkyttävät ihmisille kaikkea epäterveellistä. Eikö siis paholainenkaan elä itse, kuten opettaa?

Viinapiru

Viinapiru on tunnettu termi myös suomalaisessa kielenkäytössä. Näyttely esitteleekin laajasti paholaisen suhdetta alkoholiin, jota voidaan kuvailla hedelmälliseksi. Paholainen pyrkii saattamaan ihmisen juovuksiin, koska humalainen ihminen on altis johdateltavaksi ja retkahtaa helpommin synteihin.

Liettualainen sanonta määrittää asian seuraavasti:

"Humalainen pelkää paholaista, kun taas selväpäinen kavahtaa omaa varjoaan".

Vodkaa pidetään luonnollisesti paholaisen keksintönä ja kuvaillaan tänäkin päivänä puhekielessä paholaisen kyyneleiksi. Kansantaruston mukaan paholainen kehitti vodkan vuoden virtsasta ja jumala salli ihmisen juoda sitä vain kaksi annosta; ensimmäisen jumalan kunniaksi ja toisen itselleen. Jos erehtyi juomaan kolmannen, poltti se kurkkua ja muutti ihmisen eläimeksi.

Strumpas ja 999-vodka

Kuinka ollakaan, kävelymatkan päässä paholaismuseolta sijaitsee vanhoissa punatiilisissä tehdasrakennuksissa Liettuan vanhin ja Baltian alueen suurimman vodkatehtaan tislaamo ja museo.

Vodkan tekeminen kyseisellä tehdasalueella on aloitettu jo 1906 ja tutustumiskierroksella pääsee seuraamaan tuotantoa sekä osallistumaan maisteluhetkeen, jossa oman valinnan mukaan testataan erilaisia vodkalaatuja.

Strumpasin tunnetuin tuote on 999-vodkat, joissa sanotaan käytettävän 999 erilaista yrttiä ja marjaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä nimi tulee tuotteen tekoprosessista, jossa yhdistetään kolme kertaa yhdeksän erilaista yrittiä maun aikaan saamiseksi.

Valitettavasti globaalin koronapandemian johdosta museo on edelleen suljettuna, joka selvisi vasta paikan päällä. Se ollaan kuitenkin avaamassa vielä vuoden -22 aikana, mutta kannattaa varmistaa tämä etukäteen ja varata paikka kierrokselle osoitteesta strumpas.lt.

Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee myös toinen, tosin "köykäisempiä" paholaisen kyyneliä valmistava paikka, eli paikallinen suurpanimo Volfas Engelman. Täällä on mahdollisuus päästä niin ikään kierrokselle ja "osallistumaan" oluen panemiseen. Niin ikään panimon yhteyteen on viime vuosina avattu "studija", eli olutstudio, jossa pääsee maistelemaan asiantuntijoiden johdolla lopputuotteita. Valitettavasti tälle kierrokselle olisi pitänyt varata paikka etukäteen ja törmäsin panimoon matkallani Strumpasiin. Näin ollen Kaunas suojeli minua paholaisen kiusauksilta tällä kertaa tarkasti.