Krakova - Puolan helmi
Krakova - Puolan matkakailun jalokivi
Krakova on kaupunki, jota on kohdannut Puolan mittakaavassa useampikin lottovoitto. Saksan valloitettua Puolan kansannousu puhkesi pääkaupunki Varsovassa. Ehkä juuri siksi Krakova jäi hieman natsien suurimman mielenkiinnon ulkopuolelle, kun Varsova taas pommitettiin kokonaan maan tasalle.
Myöhemmin saapui Steven Spielberg, jonka Schindlerin lista-elokuvasta tuli jättihitti ja Oscar rohmu. Elokuva sijoittuu juuri Krakovaan ja nosti sen kaupunkina suuren yleisön tietoisuuteen. Oikeastaan tämä käynnisti alueen matkailubuumin ja nosti rempallaan olleet entiset juutalaisalueet uuteen kukoistukseen.
Vanha kaupunki - höttöä vai totta?
Puolan surullisen historian mittakaavassa useampia onnenpotkuja saanut kaupunki ei kuitenkaan allekirjoita matkailijoille katteettomia sekkejä. Se on todella mielenkiintoinen, elävä ja hauska kohde, joka ottaa matkailijan vastaan iloisen uteliaasti.

Siinä, missä pääkaupunki Varsovaa rakennetaan vauhdilla uskottavaksi metropoliksi, ottaa Krakova kunnialla vastaan perheen huikentelevaisen ja ehkä vähän hassahtaneen sedän roolin. Kaupungista löytyy siis varauksettomasti paljon nimenomaan kaikenlaista kivaa.
Turismi keskittyy eniten vanhaan kaupunkiin, joka Puolan mittakaavassa säilyi sodista yllättävän hyvin. Vanhoja ja viimeisen päälle remontoituja rakennuksia, mahtavia kirkkoja, tyylikkäitä ravintoloita ja loputtomat määrät turisteja. Tylsää? Itse asiassa ei aivan niinkään. Paikalliset eivät ainakaan vielä ole hylänneet vanhaa kaupunkia turistimassojen alle ja se on edelleen eläväinen paikka etenkin kun saksalaisturistit vetäytyvät auringonlaskiessa liottelemaan liikavarpaitaan hienoihin hotelleihin ja britit kailottamaan sivistymättömän kovalla äänellä toisilleen heitä varten brändättyihin "brittipubeihin".

Alueen kirkoissa järjestetään pienille yleisöille Chopinin musiikkiin keskittyviä konsertteja, jotka löytää vain seikkailemalla alueella. Toki Chopinhan oli leimallisesti varsovalainen, mutta yhtä kaikki koko Puolen säveltäjänero. Niin ikään alueelta löytyy sopivan hämyisiä jazzklubeja tai miten olisi vaikka minigolf-pub?

Vanhaa kaupunkia ei siis kannata tuomita muiden vastaavien perusteella ja itse vertaisin sitä lähinnä Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Toki Krakovan versio jättää itsestään huomattavasti turvallisemman tuntuisen kuvan.
Kazimierz - Aikuisten oikeesti
Vanhan kaupungin vieressä sijaitsee Kazimierzin juutalaiskaupunginosa. Todetaan nyt kuitenkin heti alkuun, että alueen juutalaisuus on lähinnä "myyntivaltti". Toki alueella sijaitsee vielä kaksi toimivaa synagogaa ja katukuvassa näkyy joitain juutalaisia, mutta varsinaisesti juutalaiskaupunginosa se ei ole ollut sen jälkeen, kun natsit siirsivät alueen kaikki juutalaiset joen toiselle puolelle pystytettyyn ghettoon ja sieltä myöhemmin vielä pahempaan paikkaan.

Alueen historiaa ehkä parhaiten henkii Remun synagogan vieressä sijaitseva, toki junaradan toiselle puolelle jäänyt juutalaisten hautuumaa. Natsit tuhosivat sen täysin ja jauhoivat hautakivistä esimerkiksi tien päällystettä. Schindlerin listan suosion ansiosta hautuumaa kuitenkin kunnostettiin ja osa hautakivistä on pyritty entisöimään ja etsimään. Niitä sojottaakin alueella sikin sokin, eikä hautuumaan kunnossapito ole kovin aktiivista. Siitä on vaikea moittia. Monen alueelta viimeisen leposijansa saaneen sukupuut katkesivat toiseen maailmansotaan, joten ei ole ketään läheisiä, jotka pitäisivät haudoista huolta, vaan he kokivat saman kohtalon.

Hautuumaiden laittaminen järjestykseen olisi jotenkin mautonta, mutta todettakoon näin; Kazimierzin juutalainen hautuumaa on yksi vaikuttavimmista, joilla olen vieraillut. Kannattaa siis ottaa ohjelmaan mukaan ja viettää rauhallinen hetki köynösten peittämien hautapaasien keskellä. Varaa myös zloteja mukaasi, koska alueelle sisäänpääsy on ilmainen, mutta voit halutessasi jättää lahjoituksen hautuumaan kunnossapitoa varten.

Kaupunginosa itsessään on kaikkea sitä, mikä hipsteriliikkeessä on positiivista ja oikeastaan ilman negatiiviisia puolia. Vanhat ja rempallaan olevat talot sykkivät elämää kiitos opiskelijoiden, joille niissä asuminen on itsessään palkinto tietyistä epämukavuuksista huolimatta. Graffitein töhrityt kvijalat henkivät elämänmakua ja kaikkialla on rentoja ja iloisia ihmisiä. Tänne tullaan selvästi laskemaan syke alas ja ottamaan iisisti.
Ravintolascene on aivan käsittämätön. Unohda hotellin ravintolat ja Mcdonaldsit. Jos yhtään tuntuu siltä, että voisit syödä, suuntaa aina tänne. Alueella on pelkästään katuruokaan keskittyneitä pieniä aukioita kolme kappaletta, joissa ruokakojut valmistavat näppärää pikaruokaa. Kasvisruokien kirja on niin ikään todella laaja ja mikäli ruokailun edellytys on se, että pöydillä on valkoiset liinat, et jää siinäkään tapauksessa nälkäiseksi.

Puolan oma pikaruoka on muuten Zapiekanka. Puolitettu patonki, jonka maustetaan juustolla, sienillä sekä muilla lisukkeilla asiakkaan valinnasta riippuen. Näitä myydään pienissä kojuissa ympäri Kazimierziä ja ne tarjoillaan eräänlaisesta pahvisessa "kaukalossa", josta syöminen on todella helppoa vaikka katukiveyksellä istuen.

Pubien, baarien ja klubien kirjo on niin laaja ja riemunkirjava, että niistä lisää ihan omana postauksenaan. Todettakoon vielä, että kaikesta kirjavuudestaan huolimatta Kazimierz on monella tapaa kiltti eikä anna itsestään illan pimentyessäkään uhkaavaa kuvaa. Älä siis jätä tätä osaa kaupungista käymättä, sillä se jo itsessään on Krakovan matkan arvoinen kohde. Täältä löytyy muuten myös jäätelökauppa, jonne on aina kymmenien metrien jono sekä ensimmäinen koskaan näkemäni kannabisautomaatti. Jälkimmäisen kohdalla tarkennettakoon, että kyseessä on Puolassakin laillinen "kevytkannabis", josta on poistettu päihdyttävät osat.

Juutalaiskorttelit ja Schindlerin tehdas.
Yksi Krakovan vahvuuksista on sen kohtalaisen kompakti koko. Vaikka talousalueella asuukin yli miljoona ihmistä, on itse kaupunki noin 400 000 asukkaan kokoinen. Niinpä suurin osa nähtävästä ja koettavasta on kävelyetäisyydellä.
Kazimierzin vanhasta kaupungista katsottuna toisella puolella, joen takana sijaitsee Podgorzen kaupunginosa. Sinne rakennettiin yksi viidestä suurimmasta juutalaisghettosta. Ghettoon suljettiin Krakovan juutalaisväestö, jota oli jopa viidennes kaupungin kokonaisasukasluvusta. Saksalaiset valloittajat keksivät tehdä ghettoa ympyröivän muurin muistuttamaan muodoltaan juutalaisia hautuumaita kertoen sen sisäpuolelle suljetuille omaa tarinaansa.

Alueelta sai poistua vain erityisen luvan kanssa esimerkiksi töihin ghetton ulkopuolelle. Julkisia liikennevälineitä ei saanut käyttää ja ghetton läpi menevä raitiovaunu ei pysähtynyt siellä ollenkaan. Nykyisin ghettoa ei enää ole, pois lukien pieni pätkä sitä ympäröinyttä muuria. Kaupunginosa on muuten varsin kiehtova ja rauhallinen verrattuna Kazimierziin.
Podgorzen toiselta reunalta löytyy Oscar Shindlerin emalitehdas. Natsien vakoojaupseerina maahan saapunut Schindler osti valtiolta itselleen natsien haltuunottaman emalitehtaan. Työvoimana käytettiin luonnollisesti ilmaista orjatyövoimaa; juutalaisia. Schindlerin ajatusmaailma alkoi kuitenkin muuttumaan ja hän erkani natsi-ideologiasta. Hänen tehtaassaan työolot olivat varsin hyvät ja hän sai pelastettua tehtaan viereen tehtyihin asuntoihin työvoimanaan käyttämät juutalaiset läheiseltä Platzowin keskitysleiriltä. Hän myös yhdisti juutalaisten perheitä ja hyvien väliensä ansiosta keskitysleirin johtajaan sai sieltä myös lapsia työvoimaksi. Hän väitti pienien käsien olevan hyödyksi tiettyjä osia valmistettaessa ja tällä varjolla hänen onnistui pelastaa myös lapsia.

Kaiken kaikkiaan hänen arvioidaan pelastaneen noin 1200 juutalaista varmalta kuolemalta. Tehdas on avattu museoksi, jonka naapuriin on noussut myös modernin taiteen museo. Huomion arvoista kuitenkin on, ettei tehdasmuseo käsittele Schindleriä vaan Puolan historiaa yleisellä tasolla. Se on toteutettu varsin hienosti, joten alle viiden euron pääsylippu on varmasti hyvä sijoitus.
Miksi Krakovaan?
Krakova tarjoaa oikeastaan kaikkea, mitä kaupunkilomalta voi odottaa. Viikonloppumatkaksi sijaintinsa ja lyhyen lentomatkan johdosta täydellinen kohde, mutta kyllä kaupungissa viikonkin saa vierähtämään. Jos siis suunnitelmissa on yhdistetty kaupunki- ja kulttuurimatka, on Krakova täydellinen vaihtoehto.
Voit helposti liittää lomaasi käynnin Auschwitzissa tai Wieliczkan suolakaivoksilla, joista kumpaakin uppoaa helposti päivä. Konsertteihin, samoin kuin Auschwitziin ja Schindlerin tehtaalle kannattaa liput varata hyvissä ajoin ennen matkaa etenkin sesonkiaikana, jotta niiden suosio ei yllätä kohteessa ikävästi.
Puolan etu on myös hintataso. Ruoan hinta vaihtelee neljästä eurosta vähän reiluun kymppiin ja tämä toimii oikeastaan hyvänä indeksinä yleisestä hintatasosta. Tämän johdosta budjettireissaaja lomailee Krakovassa viikonkin siinä, missä jossain Keski-Euroopan kaupunkikohteessa viikonlopun. Omasta mielestäni Krakova on kaupunki, joka yllättää iloisesti ja josta on vaikea olla pitämättä. Jos siis etsit iloista, helppoa ja edullista lomakohdetta, ei sitä tarvitse Puolaa kauempaa hakea.