Salzburg - Kaupungiksi sovitettu matinea
Salzburg - Kaupungiksi sovitettu matinea.
Itävallan viidenneksi suurin kaupunki Salzburg tarjoaa kompaktissa pähkinänkuoressa kaikkea, mitä kaupunkilomalta voi odottaa. Rohkea väite, kun kyseessä on vain reilun 300 000 asukkaan kaupunki Itävallan ja Saksan rajalla.

Pienuus voidaan nähdä myös sopivan kokoisuutena. Salzburgista puuttuu Wienin hektisyys ja esimerkiksi Klagenfurtin ja Linzin teollistuneisuus. Samalla Salzburg on oppinut repimään turismin kannalta kaiken ilon irti sijainnistaan. Toki kaupunki monilta osin turistikaupunki toimien lentokenttänsä johdosta merkittävänä risteyskohtana Alppien suuntaan tapahtuvalle matkailulle. Paikallinen väri ei missään nimessä kaupungista puutu; kyseessä on hyvin Itävaltalainen kaupunki, jonka vanhaa kaupunkia kansoittaa ensi sijaisesti paikalliset vasta heidän jälkeensä ympärilleen avautuvia näkymiä ihmettelevät turistit.

Historiaa ja musiikin soundeja.
Salzburgin syntymä kaupunkina perustuu nimen mukaisesti suolaan ja sen kuljettamiseen kaupungin läpi virtaavaa Salzach-jokea pitkin. Kaupungin korkeimmalla kohdalla Festunbergin kukkulalla sijaitsee yksi maailman suurimmista säilyneistä keskiaikaisista linnoista Festung Hohensalzburg, jonka kehitys turvasi myös alueen kehityksen. Ensimmäiset tiedot historiassa alueen asutuksesta on toki jo kelttiläisenä asutuskeskuksena, jonka jälkeen se piti hallussaan piispanistuintakin 700-luvulla.

Maailmansotien suhteen Salzburg selvisi yllättävän pienin tuhoin. Etenkin toisen maailmansodan suhteen tämä selittyi muun muassa sillä, että noin 40 kilometrin päässä etelässä sijaitseva Berchtesgadenin alue tunnettiin Natsihallinnon toiseksi tärkeimpänä alueena Berliinin jälkeen, jonne nimenomaan vetäydyttiin strategisen ja poliittisen suunnittelun tiimoilta. Näin ollen tämä alue oli liittoutuneiden pommitusten kohteena, ei niinkään Salzburg.

Kaupungin historiaan kuuluu ilman muuta oleellisesti suursäveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart, jonka lapsuudenkoti sekä kastemalja löytyvät vanhasta kaupungista. Mozartistahan tiedetään, että lapsinerona teki ensimmäiset sävellyksensä jo nelivuotiaana. 11-vuotiaana paikallinen ruhtinas ei tunnustanut Mozartin neroutta, niinpä Mozartin perhe muutti pois Salzburgista Wieniin, josta sitten tulikin Mozartin luomisvimman kannalta oleellinen koti.

Sittemmin musiikki on värittänyt kaupungin historiaa toisellakin tavalla, mutta niin ikään merkittävästi. Maailman suosituin elokuvamusikaali The sound of music kuvattiin kaupungissa ja sitä ympäröivillä vuorilla. Kaupungista onkin edelleen löydettävissä useita paikkoja, joissa ikonista Trappin perhettä tallennettiin elokuvaksi.

Ja kyllähän kaupunki näitä kaikkia osaa käyttää hyväkseen. Siinä missä Mozart-pähkinät tai -jäätelö ovat ehkä vähän kaukaa haettuja ja tuoreita ideoita, on pistaasipähkinän ympärille suklaalla kuorrutetut Mozartkuulat jo 1800-luvulta ja viulun muotoisesta pullosta tarjoiltava liköörikin jo omassa kategoriassaan klassikko.
Vuoret ja kujat
Kaupunkikuvaa ja viehätystä värittävät voimakkaasti pienet kujat ja korkeuserot. Kuten yllä todettua, kaupunki toimii tavallaan porttina Alpeille. Aivan kaupungin kupeesta löytyykin jo lähes kahteen kilometriin kurottavia vuoria, jotka kurkistelevat kulkijan silmiin vanhojen talojen väleistä. Tämä kontrasti luo joka puolelle ainutlaatuista postikorttimaisuutta.

Luonnon läheisyys luo myös kontrastia kapeiden kujien ja karamellimäisen kauniiksi sisustettujen puotien mahdollisuuksiin. Kaupungin alueella on itsessään useampi mahdollisuus kävellä korkealle ihmettelemään taivasta kattojen yllä ja tähyilemään Alppien lumihuippuja siinä, missä aitoja alppitalojakin.
Alle tunnin matkan päästä löytyy myös yksi maailman kauneimmista järvistä Königsee, jonka takana sijaitsevan Oberseen Euroopan korkein vesiputous on tuttu sadoista sosiaalisen median julkaisuista. Niin ikään lyhyen matkan päästä löytyy Eisriesenwelt, maailman suurin jääluola.
Miksi matkustaa Salzburgiin?
Lyhesti vastattuna; Salzburg on pienoiskoossa se, mitä Itävalta on. Mikäli Itävalta kiinnostaa matkailumaana, valitsisin itse matkakohteeksi Salzburgin mieluummin kuin Wienin. Tässä vertailussa Wien on nimenomaan suurkaupunki, joka sijaitsee maan tasaisimmassa osassa. Salzburg sen sijaan tarjoaa sitä alppiromantiikkaa, jonka maa monelle tuo kirkkaimpana mieleen.

Salzburgissa on mahdollisuus viettää kaupunkilomaa siinä missä lähteä vaativillekin vaelluksille. Perheen pienimpien kanssa voi suunnata vaikka mainioon eläintarhaan ja urheilun nälkäisille energiajuomajätti Red bullin kotikaupunki tarjoaa kovatasoista jalkapalloa ja jääkiekkoa. Salzburgissa yksinkertaisesti viihtyy ja kaupunki pitää matkaajasta huolto omalla Keski-Eurooppalaisella sympaattisella tavalla ylimielisesti.

Viikonloppuloma sujahtaa lentäen ohi näissä maisemissa ja lähialueet ohjelmaan mukaan ottaen viikon lomallakaan aika ei varmasti tule pitkäksi. Tämä kaikki on tarjolla kolmen tunnin suoran lennon takana Helsingistä, eli kannattanee merkata punakynällä omaan matkailun bucket listiin.