Varsova - Vastakohtien varietee

01.05.2022

Varsova - Vastakohtien varietee

Puolan pääkaupunki, Varsova, on EU:n alueen seitsemänneksi suurin kaupunki asukasmäärän perusteella. Tämä tieto antaa reunaehdot sille, mistä tässä kaupungissa on kysymys. 1,8 miljoonan asukkaan metropolialue pitää sisällään kaikki suurkaupungin hyvät ja huonot puolet, mutta poikkeuksellisen määrän vastakohtia.

Varsova matkakohteena

Varsova ei ole leimallisesti turistikaupunki. Siinä missä esimerkiksi Etelä-Puolan Krakova on on kehittynyt palvelemaan ja miellyttämään turismin tarpeita, on Varsova kehittynyt palvelemaan juuri pääkaupunkistatuksen täyttämistä.

Kaupunki myös kehittyy voimakkaasti koko ajan ja monilta osin etsii uutta päivitettyä muotoaan. Etenkin uudessa ydinkeskustassa on käynnissä paljon rakennus- ja perusparannushankkeita, joiden ansiosta kaupunki kurottaa kirjaimellisesti kohti taivasta.

Ydinkeskustassa vuorotteleekin neuvostorospuuton ankeimmat betonikerrostalot ja mielikuvituksilla muodoilla kirjotut lasipilvenpiirtäjät. Ränsistyneitä matalia rakennuksia revitään maantasalle ja nostokurkiparvet odottavat seuraavia kohteita laskeutumiselleen. Hektinen liikenne ja kiireinen elämäntyyli kävellessä juotavineen Starbucksmokkineen on vahvasti katukuvassa.

Sitten ylität sillan ja saavut toiseen maailmaan. Kaupungin kylmän sodan aikaa huokuviin kaupunginosiin, joissa grynderit ja sijoittajat ovat vasta pikku hiljaa saamassa selkävoittoa vanhoja tehtaita ja parakkeja vaalivilta taiteilijayhteisöiltä ja edullisten neliöhintojen perässä sinne muuttaneelta tavalliselta kansalta, joka ei siltaa ylitä, ellei ole ihan pakko.

Etäisyydet Varsovassa ovat merkittäviä ja kaupunki uuvuttaa sinut ja seikkailumielenkiintosi hengiltä, ellet valmistaudu huolella. Kun tiedät, mihin olet menossa, saat kohtalaisen helposti niskalenkin kaupungin maantieteestä.

Julkinen liikenne on sujuvaa ja kattavaa. Voit ostaa lippuautomaateista "shorterm-lipun", jolla matkustat vapaasti julkisissa valitsemiesi päivien ajan. Hinta on noin kaksi euroa päivässä. Sujuvimmat kulkuvälineet on raitiovaunut ja metro.

Raitiovaunulinjoja risteilee kaupungissa sinne tänne ja vuorovälit on lyhyitä. Metrolinjoja on kaisi; pitkittäinen ja poikittainen. Lähes kaikki merkittävimmät kohteet on metroasemilta käsin saatavilla.

Vaihtoehtoinen liikkumismuoto on sähköpotkulaudat, joita löytyy usemallaltakin tarjoajalta suoraan applikaation kautta käyttöön otettaviksi. Startti maksaa noin 50 senttiä ja tarjoajasta riippuen ajominuutti 10-20 senttiä. Alueilla, joilla on hyvät pyöräkaistat pääsee "skuutilla" liikkumaan vaivatta. Muilla alueilla se on ihmisten seassa haastavaa.

2020-luvun Varsova on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde, kun vaan muistat, ettet anna kaupungin tietyn kaoottisuuden ja haltuun oton haasteellisuuden uuvuttaa itseäsi ennenkuin kaupunki on näyttänyt sinulle parhaat puolensa.

Vanha kaupunki, joka on uusi

Vastakohta tämäkin; Varsovan vanha kaupunki (Stare Miastro) on rakennuksiltaan Euroopan uusin. Tarinan tämän takana on melkoinen. Natsien valtakauden viime metreillä Puolan vastarintaliike pyrki valtaamaan kaupungin itselleen, jotta maa ehtisi asettaa itselleen oman itsenäisen hallituksen ennen Neuvostojoukkojen saapumista. Neuvostoliiton joukot olivat edenneet vauhdikkaasti ajaen natseja tieltään aina Veiksel-joelle asti.

Neuvostojoukot kuitenkin pysähtyivät kansannousun alettua, vaikka niillä olisi ollut mahdollisuus rientää puolalaisten tueksi. Sen sijaan Neuvostoliitto valitsi strategian, jossa annettiin vastarintaliikkeen ja natsien tuhota toisiin mahdollisimman pitkälle ennen marssia kaupunkiin.

Natsijoukot onnistuivatkin kukistamaan kansannousun ja kostoksi tästä pommittivat Varsovan käytännössä maan tasalle. Arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia kaupungin taloista tuhoutui näissä kostopommituksissa. Siviiliuhreja tuli yli 250 000. Näin tuhoutui lähes kokonaan myös Varsovan vanha kaupunki.

Osana eheytymistä sodan traumoista Puola päätti rakentaa Varsovan vanhan kaupungin uudelleen. Tämä tehtiin täysin poikkeuksellisella tavalla, joka ansaitsee tulla kerrotuksi. Vallitsi mielipide, että vanha kaupunki oli ollut parhaimmillaan 1700-1800-luvun asussaan. Niinpä jälleenrakennuskomitea aloitti valtavan työn vanhojen maalausten, piirrustusten ja aikalaishaastatteluiden parissa. Näiden perusteella vanha kaupunki rakennettiin uudestaan kivi kiveltä sellaiseksi, kuin se oli noina ajankohtina ollut.

Urakan onnistumisesta kertoo paljon se, että Unesco on valinnut tämän "uuden" vanhan kaupungin maailmanperintökohteeksi. Niin tarkkaan se on rakennettu vastaamaan historiaa. Rakennustyö tehtiin suurilta osin -50 ja -60 luvuilla. Neuvostohallinto suhtautui nihkeästi maan kuninkaalliseen historiaan, jonka johdosta rekonstruoinnin viimeinen osa, Kuninkaanlinna valmistui vasta -70-luvun lopulla. Nykyisin linnan edustaa komistaa Kuningas Sigismund Vasa III:n patsas. Sigismund teki valtakaudellaan juuri Varsovasta Puolan pääkaupungin. Jos nimi Vasa kummastuttaa, niin hän toimi myös Ruotsin kuninkaana, johon kohdistunut tyytymättömyys ulottui Suomeen asti Nuijasodan muodossa.

Nykyisin vanha kaupunki on täysin turistialue, joka ei edusta Varsovan tämän päivän sielua, mutta tarinansa johdosta ehdottomasti alue, jota ei voi missata. Ja onhan ne talot upeita, vaikka alue itsessään onkin pieni.

Praga; aitoa Varsovaa

Sillan toisella puolella matkailijan ottaa vastaan valtava Varsovan kansallisstadion (Stadion Narodowy), joka valmistui 2012 jalkapallon EM-kisojen näyttämöksi. Sen ympärille leviää laaja Pragan kaupunginosa, joka rajoittuu toisella puolella Varsovan eläintarhaan ja toisella leppoisaan Saska Kepan kaupunginosaan.

Saska Kepa on jälleen erikoinen vastakohta joen toisella puolella kiihkeää metropolin arkea hengittävään uuteen kaupunkiin. Lehtipuiden katveissa omaa leppoisaa elämäänsä matalalla sykealueella huokaileva matalien talojen ja suurlähetystöjen kaupunginosa. Kivijalkojen ravintolat, bistrot ja kahvilat rönsyilevät kaduille ja sisäpihoille. Ruokaa löytyy maailman kaikkien keittöiden saralta, jota voit syödä terasseilla tai ottaa mukaan Cmentarz Brodnowski-puistoon, joka on ehdottomasti kaupungin viihtyisin viheralue.

Praga on ollut, ainakin tietyiltä osiltaan, kaupungin pahamaineinen alue "joen toisella puolella". Rosoa ja boheemia meininkiä näkyy katukuvassa edelleen. Wilenski-metroaseman ympäristö tuo mieleen jollain etäisellä tavalla 90-luvun Helsingin Kallion. Tämä alue tarjoaa myös The Pianist-elokuvan ystävillä mahtavan tilaisuuden bongailla elokuvan kuvauspaikkoja.

Elokuviin Stalinin hampaassa

Uusi keskusta laajenee jatkuvasti ja alkaa olla määrittelemisen kannalta jo mahdoton sijoittaa tarkasti kartalle. Shoppailumahdollisuudet, kansainväliset ketjut sekä paikallinen liike-elämä sijaitsee täällä. Keskustan selkeä maamerkki on valtava neuvostomonumentti Kulttuurin ja tieteen palatsi. Paremmin tunnettuna Stalinin hampaana. Täysin vastaava rakennus löytyy muuten Riian keskustan tuntumasta.

Nykyisin kolossi pitää sisällään paljon erilaisia kulttuuritoimintoja ja jos ei muuta, on ainutlaatuinen paikka käydä elokuvissa. Muista kuitenkin varmistaa etukäteen, onko elokuva dubattu puolan kielelle, etenkin jos et satu Puolaa puhumaan.

Keskustan alueelta löytyy myös kaupungin tunnetuimmat museot sekä teatterit.